Ülkemizde Ebe tanımına bakarsak, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadının bakımını sağlayan, gerekli tavsiyelerde bulunan, kendi sorumluluğunda doğumu gerçekleştiren, yeni doğanın bakımını sağlayan ve kadın ile iş birliği içinde çalışan, güvenilir ve sorumluluk sahibi bir sağlık profesyonelidir. Benim bakış açımla da ebe, profesyonel bir arkadaştır. Günümüzde aileler, bebeklerini heyecanla beklerken gebelikten itibaren bu yolculuğu profesyonel bir hizmetle daha bilinçli kılmak istiyorlar. Bu yüzden de gebeliğin herhangi bir haftasından itibaren ebe desteği hizmeti almak isteyen anne ve baba adaylarımız ile online yada yüz yüze görüşmeler yaparak, onların öncelikle neye ihtiyacları olduğunu belirliyoruz.
Bazı anneler doğal doğum(vajinal doğum) yapmayı isterken bazı anneler zorunlu sezaryen olabiliyor veya sezaryen tercih edebiliyor.lar Bu da onların tercihlerine göre alabilecekleri desteğin içeriğini ve nasıl olacağını etkileyebiliyor.
Sağlıklı ilerleyen her gebeliği bütün sağlık otoriteleri “düşük riskli” olarak görmektedir. Bu grupta yer alan tüm kadınların vajinal doğum yapma olasılığı artamktadır. Ancak her zaman düşük de olsa sezaryen ihtimali doğumun herhangi bir aşamasında bile olabilir. Bu nedenle her gebenin doğum şeklinden bağımsız aslında doğuma hazır olması ve olası durumlara göre de senaryolar planlaması önemli. Çünkü bazen doğumda istemediğimiz müdehaleler, veya sezaryen hiç istemezken birden bebeğin durumunun değişmesi ve acil olarak sezaryenle doğurtulması gerekiyor olabilir. Anne doğumun bu yönüne hazırlıksa eğer hem bebeği ile uyumlanmakta, hem de bedeninin yaşadığı bu tecrübeyi sindirmekte kabullenmekte zorlanabilir. O nedenle doğumun şeklinden bağımsız, doğuma hazırlanmak çok önemli.
Doğuma hazırlık eğitimlerini gebeliğin 20. Haftasından doğuma kadarki herhangi bir sürede planlayabiliyoruz. Ancak çok erkenden almak, doğum çantasını hazırlayıp artık doğum planına odaklanmak hem size güvende hissettirir, hemde acil gelmek isteyen bebekler için size stress ve panik yaşamaktan korur.
Doğuma hazırlık eğitimi sanki sadece vajinal doğum isteyen anneleri kapsıyor gibi görünebilir. Ancak hekimi tarafından doğum süreci için bazı riskler ön görülmüş ve sezaryen önerilen, veya önceki doğumu sezaryen ile sonuçlanmış, yine de hala doğal doğumu(vajinal doğumu) deneyimlemek isteyen her iki doğum şekline de hazırlıklı olmak isteyen tüm anne adayları için de bu eğitimler çok önemli ve etkili. Bu eğitimlerde doğumdaki tüm süreçleri, olağan ve olağan dışı tüm durumları ve doğum anında uygulamaları müdehaleleri, doğum tercihlerini konuşarak bir doğum planı oluşturuyoruz. “Birth Plan “ yani doğum planı aslında kadının doğuma bakış açısını yansıtan, bedeni ve bebeği hakkında söz sahibi olduğunu hatırlatan, ve doğum sürecinde aslında kendi rızası dışındaki uygulamaların kendisine” Aydınlatılmış Onam” kapsamında detaylı anlatılarak rızasının alınması gerektiğini hatırlatan ön bir anlaşma aslında. Bu anlaşmayı hem hekimi, hem hastanedeki çalışanlar ile paylaşarak aslında hasta hakları açısından da memnuniyet oluşturacak bir iş birliği yaratmış oluyor anne ve baba adayımız. Ve aslında sağlık çalışanlarının da aile ile çalışırken “hasta odaklı bakım” hizmeti sunmasını sağlıyor. Bu uygulamalar ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın ve doğumun aslında bir rutini. Ve ülkemizde de sağlık bakanlığının “Anne Bebek Dostu Hastane “ projesinin de yine bir kapsamı. Aslında annelerin seçtikleri hastanedeki hizmetleri anlaması ve kendileri için yapılan bütün desteği ve emeği de daha hizmet almadan gözden geçirmesine çok katkı sağlıyor. Böylece daha baştan hastane, doğum ekibi seçimlerini de etkileyebiliyor. Böylece ilk doğumlarında yaşadıkları olumsuz deneyimler yüzünden içinde pek çok keşke kalan anne ve baba adaylarından olmuyor aileler.
Bazı ebeveynler doğum sürecini olağan görüp, Rahat olabiliyorken bazı ebeveynlerde doğumla ilgili kaygılar olabiliyor. Onların kaygılarını anlayıp, daha farklı senaryoları da konuşarak, onların sorularını yanıtlayarak sağlıklı bir doğumun temelini atıyoruz.
Sağlıklı doğum; sağlıklı mutlu bir anne ve anne yanında sağlıklı bir bebek demek. Doğumun şekli ne olursa olsun, bu kavram tek ve öncelik olmalı her zaman. Benim de ailelerimle çalışırken her zaman anne ve bebek sağlığını daha iyi duruma getirmek için ön görüşmelerde onların gerçekten neye ihtiycları olacaklarını ön görüp tüm desteği etkili bir şekilde onlara sağlamak.
Öncelikle eğitimlerini yaptıktan sonra ailelerle, doğum için ebe desteği konusunda anlaştıysak, mutlaka evde görüşmeler yapıyor ve online görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu görüşmelerin sıklığını doğum planımız, annemizin ve bebeğin sağlık durumu ve doğum şekli belirliyor.
Doğum başladığında gece veya gündüz 24 saat kesintisiz olarak destek oluyorum. Önceliğim evde buluşmak ama yine doğum planı, doktorunun beklentis, gebenin beklentisi veya o anki aciliyet durumuna göre hastanede de bulaşiliyoruz. Ve onlara özel ebe olarak eşlik etmeye başlıyorum. Anne bebek sağlığı durumunu titizlikle takip ediyorum. Eğer evdeysek, süreci an ve an doktoruna raporluyor, doctor ve hastane ile kesintisiz iletişimde kalıyor ve hastaneye geçtikten sonrada onlarla uyumlu bir ekip olmaya devam ediyorum.
Özel Ebelik, annenin normal doğum yapma şansını oldukça arttırıyor. Özellikle doğum süreci başladığında anneye evde eşlik etmeye ve sürecin orda başlamasını sağlamaya çalışıyorum. Çünkü tüm klavuzlar bir gebenin doğum başladıktan sonra aktif aşamaya kadar evde kalmasını ve hastaneye yatışının aktif aşamadan sonra olmasının vajinal doğum şansını arttırdığını vurguluyor. Çünkü süreci kendi evinde güvenli bir ortamda ilaçsız ve müdehalesiz atlatan bir gebenin doğumu oldukça hızlı, ağrı ile başetmesi daha kolay, bebeğin iyilik durumu daha olumlu ve müdehaleler ve özelikle sezaryen gereksinimi daha az olduğunu göseriyor.
Doğüumdan hemen sonra anne bebek buluşmasını ten tene teması önemsiyor ve destekliyorum. Özellikle babalrın burda da aktif rolde kalmasını sağlıyorum ve onların da bebekleri ile daha doğumdan itibaren bağ kurmaısnı önemsiyorum. Kanguru bakımı yapılan tüm bebeklerin oldukça huzurlu ve emmeye daha kolay adapte olduklarını yıllardır gözlemliyorum, ancak tüm tibbi otoriteler de bilimsel olarak bunu çalışmalarla destekliyor.
İlk emzirmeyi beraber yapıyoruz. Anne bebek için son derece huzurlu ve dış seslerden bilgi kirliliğinden arındırılmış bir ortam hazırlıyorum.
Doğumdan sonraki ilk saatlerde Anne çok yorgun değilse, ihtiyacı olan tüm eğitimlerini yapıyorum, sorularına cevap veriyorum. Emzirme ile ilgili olası sorunlar varsa bunun üzerine yoğunlaşıyor veya ileriye dönük olası sorunları konuşup eğitim planlamasını yapıyorum.
Bunun yanı sıra doğumdan sonra ailelerin aldıkları bakım da çok önemli. Özellikle sezaryen ile sonuçlanmış bir doğumda annenin en önemli ihtiyacı ağrı kontrolü, hareket kısıtlılığından kaynaklı profesyonel refakatcı desteği.
Bebeğini özellikle emzirme aşamasında ve bakımlarını yapma aşamasında malesef bir süre de olsa anne birine ihityac duyacaktır. Bu süreçte babanın desteği ebeveyn olarak bebeği I,le bağlanması ve annenin psikolojisi için çok önemli. Anneler bu süreçte kendileri bakımlarını planlamak ve yapmak isteyecekler ancak bir süre daha babanın veya profesyonel bir refakatcının desteğinde aşama aşama yavaş yavaş bu yeni duruma adapte olabilecekler.
Sezaryen bazen ağrılı bazen de çok konforlu. Her kadının hikayesi, sezaryana bakış açısı, doğumdan sonraki süreçte toparlanma ve iyileşme çabası arzusu değişkenlik gösterebilir. Kimi kadın 2-3. Gün kendini çok iyi hissederken kimi kadın için bu süreç haftaları bulabilir. Anlayışlı olmak sabırlı olmak ve destekleyici olmak çok kıymetli. Babalarında katıldığı doğuma hazırlık eğitimlerinde tüm bu süreçleri olası durumları senaryoları konuşuyor ve hazırlıklı oluyoruz.
Babalar ebeveyn olarak bebeğin bakımında beslenmesinde çok aktifler ve bundan oldukç.a da keyif alıyorlarç
Tüm lohusalık sürecinde, gerek emzirme, gerekse bebek bakımı, eğer sorun varsa gerek emzirme danışmanlığı ile yine ebeveynleri yanlız bırakmıyorum.
Verdiğim hizmetlerin tüm temelinde Eğitim, danışmanlık ön planda. Bu eğitim konuları annenin beslenmesi, hangi egzersizleri yapması ve ruhsal iyilik durumunu nasıl koruması gerektiği gibi çeşitlilik kazanabilir. Amaç bu yollla pozitif bir ebeveynlik deneyimi sağlamak ve sağlıklı anne bebek ilişkisi inşa etmek.
Her ebeveyne söylemek isterim ki ebenizle güçlü bir ilişki kurmanız çok önemli. Çünkü güveni kolaylaştırdığı için doğum öncesi , doğum ve doğum sonrası tüm bakımın temeli bu güven ilişkisinden geçer. O yüzden de ne kadar erken destek alır ve çalışmalara katılırsanız zamanla bu ilişki daha da güçlenecektir.