EMZIRME DANIŞMANLIĞI

EMZIRME DANIŞMANLIĞI

EMZIRME DANIŞMANLIĞI

Vücudumuzun doğuştan gelen bir doğum yeteneği var. Ama buna güvenmeyi öğrenmenin ödülleri oldukça derin. Ve henüz kimse bunun farkında değil. Çoğu kadın doğumunda belki çok zorluk hissediyor olabilir, doğumu acı çekmek olarak görebilir, ancak etkin bir emzirme başarısı bazen doğumda yaşadığımız tüm bu zorluğun içinden geçiyor. Doğum süreci de inanma, güvenme, bırakma, doğalda kalma akışlarından geçiyor. Yani doğum, emzirme sürecimizi bile pozitif bir hikayeye dönüştürüyor. Türkiyede oldukça yüksek sezaryen oranlarımız olduğunu göz önünde bulundurursak bu bile emzirmeye etki ederken bir de bu dönemdeki algılar ve yanlış inanışlar ile emzirme süreci sekteye uğrayabiliyor.

Türkiyede yapılan araştırmalarda ilk 6 ayda anne sütü alan bebek oranımız %52 lerde. Bu oldukça yüksek biro ran gibi görünsede, bu istatistik 6. Aydan sonra hızla düşüşe geçiyor. 2 yıl ve ötesi diye önerdiğimiz emzirme erkenden sonlanabiliyor.

Her anne emzirmeyi ister, emzirmeyi seven bir toplum ve kültürüz aynı zamanda. Avrupa ülkelerine göre oldukça da iyi durumdayız. Bu nedenle annelerin dış seslerin ve kendi kaygılarının etkisinde kalıp bu süreci de sorunlarla geçiştirmemesi için doğru destek çok önemli.

Emzirme Desteği ve Danışmanlığı 2016 yılında yüksek lisans tezimle başlayan önemsediğim ve kendimi oldukça da başarılı hissettiğim benim işimin olmazsa olmaz bir parçası.

Neler yapıyoruz bu süreçte?

• Öncelikle emzirrme danışmanlığı herkes alabilir. Bazen hasatende bazen evlerinde detsek alabiliyor anneler.

• Sorun olmadan önce alınabilir. Her zaman sorunu çözmek ve sorunun düzelmesini sağlamak zor olabilir. O yüzden annelere tavsiyem sorun olmadan destek almaları.

• Bir bebeğe mama başlanmışsa, mutlaka destek almaya başlamalısınız. Çünkü bazen o mama gereksiz, bazen de yanlış yöntemle bebeğe verilebiliyor ve bu da başlı başına süt üretimini etkileyip bebeğin meme reddine de yol açabiliyor. Ve bebeğin meme reddetmesi anne için çok yorucu ve üzücü bir durum. Eğer mama varsa işin içinde olası bir kaç durum vardır; Siz yanlış emziriyor olabilirsiniz ve bebeğinize bu yüzden beslenemedi diye düşünüp doctor mama önermiş olabilir. Aslında sütünüz vardır, bu yüzden de memenizin boşalmasında sorun olacaktır ve bu da meme tıkanıklığı, mastit, sütün geri çekilmesi, bebekte meme reddi yapabilir.

Bir diğer durumda, sütünüz gerçekten yetersiz olabilir, bu sefer mama yüzünden sütünüzün artma olasılığı azalır ve bir kısır döngü içinde kendinizi bulabilirsiniz.

• Memede sertlik ağrı şişlik durumları emzirmenin değerlendirilmesi gereken diğer önemli durumlardan. Bazen yanlış emzirme, bebeğin biberon alışkanlığı, bazen annenin meme ucu sorunları bazen de bebeğin yanlış kavramasından anatomic durumlarından kaynaklı olabilir. Sadece pompa yaparak çözülmez, etkin emzirme doğru emzirme ve pompanın etkin yapılıp yapılmamasına kadar detaylı değerlendirmeler gerekebilir.

• Meme reddi. Eğer bebek emmiyorsa vakit kaybetmeden destek alınmalı. Sıklıkla yapılan hata, düzelir, geçer, zamanla emer gibi bu konuda detsek almakta gecikme. Anneler malesef bebekler büyüdükçe beslenme ihtiyaclaır artabilir, bu sürede sütünüz azalabilir ve bebek akıllandıkça onu zorlamak gerekebilir, memeyi daha çok reddedebilir. Yani beklemek en sık yapılan hatalardan biridir.

• Bebeğiniz yoğun bakımda ise, emzirme sürecine hazırlık ve sütün inişinin sağlanması için laktasyon danışmanlığı alınmalı.

• Evlatlık alan bebekler, emzirmeye ara vermis, ve tekrar döndürmek isteyen anneler, hastalık durumlarında özel durumlarda beslenme ve emzirme konularında desteğe ihtiyacı olan anneler.

• Premature bebek beslenmesi, prematürlerde emzirme-beslenme

• Özel durumları olan takviye gıda alan alerjik durumu olan bebekler için emzirme gibi diğer başlıklar da eklenebilir.

Emzirmeye doğum öncesinde hazırlanmak önemli. Birseysel veya grup eğitimleri alınabileceği gibi, birebir danışmanlık ve eğitim de planlanabilir. Sorun olduktan sonra, sorun üzerinden verilen hizmet danışmanlık kapsamındadır. Tek seans olabileceği gibi ekstra seanslar gerekebilir. Bire bir yüz yüze, ev ziyareti şeklinde alınabileceği gibi, online video konferans şeklinde de alabilirsiniz. Kayıtlar, video fotograflar ile her an iletişimde kalarak danışmanın sürekli destek sağlaması annenin raporlamalarını düzenli yapması seans sıklığını ve sorunun çözümünü etkilemekte. Bebeğin kaç aylık olduğu, genel sağlık durumu, annenin süt durumu meme yapısı gibi değişkenler de sürecin gidişatını ve süreyi belirleyebilir. Etkin bir danışmanlık tek seansda çözmek değil, sorunu etkin çözmek ve tekrar olma olasılığını ortadan kaldırıp süreklilik sağlamaktır. Herşeyden önce annenin kendine güvenmesini sağlamaktır.

Bazen tek seansda çözmeye çalışan annelerde sonuç alamayınca hemen pes etme, vazgeçme durumu olabiliyor. Motivasyonlarını çabalarını kaybediyorlar. Ama bu iş gerçekten öncelikle sorunun ana kaynağını doğru bulmak ve kök neden yaparak ilerlemektir. Yani sorunu bir kez de çözmek bebeğe de haksızlık ve yanlış tespitler yüzünden geçici çözüm üretmek ve belki en başa dönmek demek olabilir. O yüzden oldukça sabır gerektiren bir süreçtir. Bir süt arttırma bazen aylarca bile sürebilirken, bir meme reddi 1 saat içinde bile çözülebilir. O yüzden danışmanlık alma konusunda istekli ve en önemlisi istikralı olmalısınız.